Snapchat lanceerde vorige week de nieuwe uitvoering van haar camerabril, de Spectacles 2.0.

Ik testte de eerste generatie Spectacles in november 2016 en ik moet zeggen dat ik – hoewel ik het concept heel goed vind – niet onder de indruk ben. Van het ontwerp, noch van de uitvoering.

Helaas biedt de tweede generatie Spectacles geen oplossing voor de problemen die ik met het eerste model had.

Het grootste nadeel blijft toch dat je met twee overduidelijke camera’s op je gezicht rondloopt. Dat roept op z’n minst vragen op bij andere mensen. Een overzicht van mijn bevindingen:


Laat ik beginnen met de voordelen: Snapchat komt wel met een paar verbeteringen.

Foto: Snap

De nieuwe Spectacles zijn dunner, en datzelfde geldt voor de oplaadcase waarin je ze kunt opbergen.

Foto: Snap

Snap heeft ook de lelijke gele cirkels rond elke camera van het eerste model weggelaten.

Foto: Hollis Johnson

De nieuwe versie heeft ook een tweede microfoon zodat je geluidsopnames nog beter zijn.

Foto: Snap

De nieuwe Spectacles kunnen niet alleen video's, maar ook foto's maken door de knop op het pootje even ingedrukt te houden.

Foto: Snap

Foto's en video's zien er ook beter uit. Spectacles 2.0 registreert alles standaard in high-definition - je hoeft je opnames niet meer achteraf te converteren.


De bril zelf ziet er ook beter uit. Niet alleen het design heeft een update gekregen, de glazen komen nu ook in drie nieuwe kleuren - of liever gezegd, diepere tinten dan de oorspronkelijke kleuren. Plus de mogelijkheid om lichte of donkere glazen te kiezen voor welke kleur dan ook.

Foto: Snap

Je kunt ook glazen op sterkte krijgen voor je Spectacles. Dat kost je 125 dollar extra, omgerekend 103 euro.

Foto: Snap

De accu van de nieuwe Spectacles gaat net zo lang mee als die van het eerste model. Na 70 video's moet je de bril weer in de bijgeleverde oplaadcase leggen. Wel zo handig, want dan hoeft de bril niet in de buurt van een stopcontact te blijven. De oplaadcase moet je na vier laadbeurten bijtanken.

Foto: Snap

Los daarvan: veel van Snapchat Spectacles 2.0 is hetzelfde als bij het eerste model. En dat betekent dat de bril nog steeds met dezelfde kinderziekten kampt.

Foto: Snap

Alles wat je filmt moet eerst door de Snapchat-app voordat je er ook maar iets anders mee kunt. Snap heeft geen aparte app gemaakt voor Spectacles. De bril kan foto's, video en geluid opslaan, maar zonder de Snapchat-app kun je er niks mee.

Foto: Snap

Het importeren van snaps van Spectacles naar je telefoon gaat sneller dan ooit, maar het blijft niettemin een omweg.

Foto: Snap

Met andere woorden: het maken en delen van video's met Spectacles is lang niet zo efficiënt als met je smartphone.

Foto: Snap

Spectacles verbindt via zowel Bluetooth als wifi met je telefoon. Zodra de Spectacles binnen bereik zijn, start de overdracht van foto's en video's. De transfer van hd-video's kan echter veel tijd kosten.

Foto: Snap

Gelukkig heeft Snap in de nieuwe versie van Spectacles een nieuwe, snelle wifi-only importfunctie ingebouwd. Hiermee draag je foto's en video's sneller over: ze verschijnen in Snapchats Memories-tab vier keer sneller dan normaal. Leuk en aardig, maar je moet wel een wifiverbinding hebben, wat niet altijd het geval is als je onderweg bent.

Foto: Snap

Zoals je je wel kunt voorstellen gaat de overdracht van video's van Spectacles naar andere netwerken als Facebook niet zonder slag of stoot. Eerst moeten je data naar de Snapchat-app, vervolgens moet je naar de content in Snapchats Memories-tab. Heb je alles naar wens gemonteerd, dan kan je die video's bewaren met Camera Roll of ze delen met andere netwerken middels de deelknop op het scherm. Het is allemaal net een stapje te veel.

Foto: Snap

Met de nieuwe versie kun je natuurlijk veel meer. Hij is waterbestendig, zodat je beter in of onder water kunt filmen. Maar ik voel nog steeds enige schroom om de Spectacles in het openbaar te dragen.

Foto: Snap

Ik zag tot nu toe slechts eenmaal iemand met de Spectacles in het wild: een jonge skateboarder in de New Yorkse metro.

Foto: Snap

Uiteindelijk komt het neer op één afweging: is het onderwerp dat je filmt het waard om deze nadelige bril in het openbaar te dragen? Ondanks dat het ontwerp iets is aangepast zullen mensen nog steeds zien dat je een bril met ingebouwde cameraatjes draagt.

Foto: Snap

Wees je ook bewust van hoe anderen op je reageren. Als mensen zien dat je een camerabril draagt, kunnen ze wellicht denken dat je raar, eng of kwaadwillend bent. Veel mensen voelen zich nog ongemakkelijk over camerabrillen - en met goede redenen.

Foto: source Snap

Het concept staat me nog steeds wel aan. Ik zou soms best graag zaken die ik zie met mijn ogen direct willen filmen vanuit dat perspectief. Maar er kleven nog te veel haken en ogen aan de Spectacles. Dan is 150 dollar best veel.

Foto: Snap

Drie dingen schrikken me toch nog af voor deze Spectacles 2.0: het prijskaartje, de hoepels waar je door moet springen om je video's elders te delen, plus het feit dat je een bril met twee opvallende camera's draagt.

Foto: source Snap Inc./YouTube

Sommige verbeteringen zijn een stap in de goede richting. Vooral het dunnere ontwerp is fijn, maar ik denk wel dat de bril sommige mensen veel beter staat dan anderen. Het zou Snapchat sieren als ze verschillende monturen zouden aanbieden.

Foto: Snap